Τεχνολογίες που γέννησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Τεχνολογίες που γέννησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Πενικιλίνη

Μπορεί ο Σκωτσέζος επιστήμονας Αλεξάντερ Φλέμινγκ να ανακάλυψε την πενικιλίνη το 1928, αλλά σε μαζική παραγωγή το φάρμακο βγήκε στις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ η κατασκευή πενικιλίνης για τους στρατιώτες. Οι στρατιωτικοί χειρουργοί εντυπωσιάστηκαν από το πώς το φάρμακο μείωσε τον πόνο, αύξησε τις πιθανότητες επιβίωσης και διευκόλυνε τις νοσοκόμες και τους γιατρούς να φροντίζουν τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

 

Εμβόλιο Γρίπης

Οι επιστήμονες (ένας εκ των οποίων ήταν ο Αμερικανός Jonas Salk). άρχισαν να απομονώνουν τους ιούς της γρίπης τη δεκαετία του 1930. Τη δεκαετία του 1940 ο στρατός των ΗΠΑ βοήθησε στην ανάπτυξη του εμβολίου. Το πρώτο εμβόλιο της γρίπης εγκρίθηκε για στρατιωτική χρήση το 1945 και για πολιτική το 1946. Αργότερα ο Salk θα αναπτύξει το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας.

 

Κινητήρες Jet

Ο Άγγλος μηχανικός της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας Frank Whittle, κατέθεσε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον κινητήρα Jet το 1930. Με την έναρξη του πολέμου, η βρετανική κυβέρνηση ανέπτυξε αεροπλάνα με βάση τα σχέδια του Whittle. Το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο που χρησιμοποίησε αεριωθούμενη πρόωση πέταξε το 1941. Τα αεριωθούμενα αεροπλάνα ταξίδευαν γρηγορότερα από τα ελικοφόρα, ωστόσο απαιτούσαν πολύ περισσότερα καύσιμα και ήταν πιο δύσκολα στον χειρισμό.

 

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Στη δεκαετία του 1940, η λέξη «υπολογιστές» αναφερόταν σε ανθρώπους που έκαναν σύνθετους υπολογισμούς σχετικά γρήγορα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ άρχισαν να αναπτύσσουν νέες μηχανές για να υπολογίζουν βαλλιστικές τροχιές. Οι προγραμματιστές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια εργάστηκαν στη μηχανή ENIAC και άνοιξαν το δρόμο στην πρώτη γλώσσα προγραμματισμού. Στη Βρετανία, ο Alan Turing, εφηύρε μια ηλεκτρομηχανική μηχανή που ονομάζεται Bombe συμβάλλοντας στην αποκρυπτογράφηση Enigma των Γερμανών.

 

Μετάγγιση Πλάσματος

Ο Αμερικανός χειρουργός Charles Drew κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τυποποίησε την παραγωγή πλάσματος αίματος. Σε δύο αποστειρωμένα βάζα μετέφεραν νερό και κατεψυγμένο αποξηραμένο πλάσμα τα οποία μπορούσαν να αναμείξουν. Σε αντίθεση με το πλήρες αίμα, το πλάσμα μπορεί μεταγγίζεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ομάδα αίματος, καθιστώντας ευκολότερη τη χορήγηση στο πεδίο της μάχης.

 

Ραντάρ

Το 1935 ο Βρετανός Robert Watt κατασκεύασε το πρώτο πρακτικό σύστημα ραντάρ. Το 1939 η Αγγλία είχε κατασκευάσει ένα δίκτυο σταθμών ραντάρ κατά μήκος των ανατολικών και νότιων ακτών της. Τη δεκαετία του 1940 στο MIT (Εργαστήριο Ακτινοβολίας) οι έρευνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της τεχνολογίας του ραντάρ βοηθώντας τις συμμαχικές δυνάμεις να εντοπίσουν εχθρικά πλοία και αεροπλάνα.