Δια βίου μάθηση – Δεξιότητες – Αυτοβελτίωση

Δια βίου μάθηση – Δεξιότητες – Αυτοβελτίωση

 

Οι περισσότεροι γονείς επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη βελτίωση των  επιδόσεων των παιδιών που αφορούν τα μαθήματα του σχολείου, τα ξενόγλωσσα, τον αθλητισμό, αργότερα τα ακαδημαϊκά καθήκοντα και η έγνοια καλά κρατεί. Πόσοι όμως είναι αυτοί που ασχολούνται με τις δεξιότητες των παιδιών. Οι δεξιότητες είναι τα πραγματικά εφόδια για κάθε παιδί! Αναφέρω λίγες, φορέστε τις σε ένα παιδί, έναν έφηβο ή έναν ενήλικα και αφήστε το νου σας να τρέξει: Επικοινωνία, Ανθεκτικότητα, Προσαρμοστικότητα, Εξέλιξη, Ενσυναίσθηση…

Τι γίνεται όμως με την εκπαίδευση στην ενήλικη ζωή; Στην Ελλάδα η εκπαίδευση ενηλίκων έχει μακραίωνη παρουσία: Ας μην ξεχνάμε τη ρήση του Σόλωνα: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». Ο Πλάτωνας στο 7ο βιβλίο της Πολιτείας αναφέρεται αναλυτικά στην εναλλαγή παιδείας και εμπειρίας ανδρών και γυναικών ως την ηλικία των πενήντα ετών.

 

Στις μέρες μας, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, παρατηρείται αλματώδης ανάπτυξη στον κλάδο που αφορά τη δια βίου μάθηση είτε αυτή είναι σύγχρονη, ασύγχρονη, προσωπική ή σε οργανωμένα κέντρα. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει συμβάλλει θετικά αφού η γνώση πλέον δεν παρέχεται αποκλειστικά από έντυπη μορφή αλλά και με πολυμεσικό υλικό διαθέσιμο ακόμα και στο κινητό μας τηλέφωνο.

 

Ας αρχίσουμε ή ας συνεχίσουμε λοιπόν να διαβάζουμε, να μαθαίνουμε, να ακονίζουμε το μυαλό μας, να γινόμαστε καλύτεροι, να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να  βελτιωνόμαστε και ο κόσμος γύρω μας θα είναι καλύτερος αφού θα είμαστε εμείς καλύτεροι με τον εαυτό μας!